Stoomfilters

Sintered

Dit product wordt geproduceerd door het vormen van holle buizen uit metaalpoeder onder hoge temperaturen en drukken.

  • Nauwe porie structuur
  • Klein oppervlakte
  • Laag debiet
  • Relatief lage initiële kosten

Sintered stoomfilterelementen zijn beschikbaar in twee micronages; 25 micron (algemeen) and 1 micron (culinair).

Geplisseerd gaas

Het filter medium in dit product is gemaakt van geweven metalen draad om een gaas te creëren.

  • Groot filtratieoppervlakte
  • Hoog debiet
  • Relatief hoge initiële kosten
  • Open structuur
Stoom Filter

Geplisseerd gesinterd metaalvezel (Geplisseerd microvezel)

Dit filter medium is geproduceerd door het sinteren (hoge druk en temperatuur) van kleine metaalvezels, waardoor een metalen versie ontstaat van geplisseerd glasvezel.

  • Nauwe porie structuur
  • Groot filtratie oppervlakte
  • Hoog debiet
  • Relatief hoge initiële kosten

Geplisseerde media zijn beschikbaar in twee micronages; 5 micron (algemeen : gaas) and 1 micron (culinair: microvezel)

Jumbo (J) and Multi Jumbo (3J).

De jumbo cartridge is speciaal ontworpen om de flowprestaties van het filter te maximaliseren door het vergroten van de diameter van de filter en daarmee indirect het reduceren van de drukval over het filter. De oppervlakte is geoptimaliseerd om de capaciteit van de behuizing te kunnen matchen betreffende de stoom flowcapaciteit.

Een stoomsysteem van 5x 10” huizen kan bijvoorbeeld nu worden vervangen door een enkele 4”Ø Jumbo element. Met de introductie van de Jumbo filter is het nu mogelijk om een kosteneffectievere oplossing te bieden voor culinaire stoomfiltratie systemen bij hoge capaciteit.

Stoomkwaliteit

Het selecteren van de juiste type stoomfilter begint bij het einde. Namelijk met de vraag: Wat is de gewenste stoomkwaliteit die bereikt moet worden voor de toepassing? Stoomkwaliteit kan worden onderverdeeld in de volgende 3 categorieën

  • Processtoom
  • Culinaire stoom
  • Clean steam

Processtoom
Processtoom is stoom dat gebruikt wordt voor industriële doeleinden zoals bijvoorbeeld het verwarmen/verhitten van processen. Processtoom kan ook worden gebruikt voor het stoomsteriliseren van steriele luchtfilters. Een vereiste is dat het stoom niet in contact kan komen met voedselproducten. Typische micronage van processtoomfilters is 25 micron.

Culinaire stoom
De benaming is voortgekomen uit de Amerikaanse zuivelbranche en vormt nu internationaal de standaard voor de kwaliteit van stoom dat in contact kan komen met voedselproducten. Stoomfilters die geclassificeerd zijn als culinaire stoomfilters moeten voldoen aan de volgende algemene eisen (3A Standard 609-01):

  • De stoomfilter moet tenminste 95% van de deeltjes 2 micron of groter kunnen verwijderen uit de vloeibare fase en moet beschikken over een condensopvang.
  • De constructiematerialen van de filter en leidingen worden vervaardigd van 300 serie roestvrij staal of hoger.
  • Toevoegingen aan het ketelvoedingswater moet voldoen aan CFR titel 21, hoofdstuk 1, deel 173, subdeel D, afdeling 173,310.

Clean steam
De eisen van stoom ‘Clean steam’ te mogen noemen worden beschreven door de richtlijn HTM 2031:1997. De uiterst schone stoom wordt in de eerste plaats niet vervaardigd door filtratie, maar door het verdampen van ultrapuur water. Door het agressieve karakter van clean steam worden point-of-use stoomfilters toegepast om eventuele roest- of metaaldeeltjes van het leidingwerk te kunnen opvangen. Clean steam wordt voornamelijk in de farmaceutische branche toegepast.

Meer weten over stoomfiltratie? Neem contact op met de M-Filterspecialist.

Stoomfilter selectie

Stoom Filter