Wijn - Eindstabilisatie

Een aantal factoren beïnvloeden het karakter en de aantrekkingskracht van wijn tijdens de reis van de vergistingstank naar de fles. Om een stabiele wijn te produceren die eenmaal gebotteld zijn houdbaarheid en unieke smaak behoudt, moet de aanwezigheid van bederforganismen worden verminderd of volledig verwijderd.

Typische bederforganismen in flessenwijn zijn soorten die kunnen groeien in lage pH en anaërobe omstandigheden, bijvoorbeeld melkzuurbacteriën en fermenterende gisten zoals Brettanomyces bruxellensis. Bederforganismen kunnen wijn aantasten door smaken en wazigheid of troebelheid te veroorzaken, met besmetting van sterk fermenterende gisten die flesexplosies veroorzaken. Afhankelijk van het soort wijn en de processen die tijdens de productie worden gebruikt, varieert de dreiging van microbiële contaminatie. Relatief jonge wijn met een laag tannine gehalte en hoge resterende suikers kan onderhevig zijn aan beschadiging van een gering aantal gisten / bacteriën. Oudere wijnen met hoge alcohol, tannine en lage voedingsstoffen kunnen licht resistenter zijn, maar er bestaan nog steeds bedreigingen van microbiële besmetting.

Voor rode wijnen is membraanfiltratie tot 0,65 μm doorgaans voldoende om schadelijk micro-organismen te elimineren, maar voor witte wijnen wordt 0,45 μm typisch gebruikt. Filtreren met een ‘strenger’ membraan dan nodig is, zorgt ervoor dat het filter sneller blokkeert, wat een oneconomisch proces tot gevolg heeft. Daarom moet er rekening worden gehouden met de juiste kwaliteit voor de omstandigheden.

De BEVPOR-wijnfilters van Parker domnick hunter gebruiken een inerte PES membraan speciaal ontworpen om de smaak en het karakter van de wijn te beschermen door middel van gevalideerde retentie aan typische bederforganismen, zonder invloed op smaak of kleurprofielen.


Wijn - Eindstabilisatie
BEVPOR WN
  • 0.8m2 filtratieoppervlakte per 10" filter
  • Uniek voorfilter levert ongeëvenaarde levensduur
  • PES geoptimaliseerde membraanstructuur
BEVPOR PS
  • 0.6m2 PES membraanfilter
BEVPOR PH
  • 0.8m2 hoge gedeelte PES constructie
  • Voorfilter voor maximale doorvoer en levensduur
  • Sterk en robuust