Hoe verhoogt u de kwaliteit van uw bier?

De belangrijkste manier(en) om je bier te voorzien van de beste kwaliteit

Bent u van plan om een bierbrouwerij op te zetten? Of heeft u al een bierbrouwerij maar wilt u de kwaliteit verbeteren? Hoe kan u er voor zorgen dat de bederf bacteriën uit uw bier verdwijnen zonder dat de unieke smaak van uw bier aangetast wordt? Het antwoord is filtratie!

Wat doet filtratie?
Het woord zegt het eigenlijk al: bij filtratie worden stoffen, deeltjes, gisten en bacteriën gefilterd. Veel bierbrouwerijen maken al gebruik van filtratie. Filtratie is echter zo’n breed begrip dat het toegepast kan worden in bijna elk productieproces.

Filtratie stap-voor-stap:
Om een goede filtratie toe te passen binnen een productieproces kunnen er meerdere filters nodig zijn die ervoor zorgen dat het filtratieproces goed verloopt. Hieronder de drie belangrijkste toepassingen die binnen elke brouwerij zorgen voor een positieve werking op de kosten per liter:

1. Trap filtratie
2. Voorstabilisatie
3. Koude stabilisatie

Filterkaarzen

Trapfiltratie
Bij trapfiltratie worden de grovere deeltjes uit het bier gefilterd, denk hierbij aan: opgehoopte gistcellen, vetten en eiwitten. Door ongewenst sediment of troebelheid uit het bier te filteren kunt u het uiterlijk van uw bier optimaliseren. Ook zorgt deze vorm van filtratie ervoor dat de filters die na dit filter komen niet voortijdig verstopt raken. Dit geldt eveneens voor de voorstabilisatie ten opzicht van de koude stabilisatie.

Trapfiltratie heeft velen voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
• Voordelig in aanschaf
• Zowel absoluut als nominaal verkrijgbaar
• Lage operationele kosten.

Voorstabilisatie
Bij voorstabilisatie worden de hoeveelheid micro-organismen verminderd, zodat bij de koude stabilisatie alleen de kleinste micro-organismen over blijven. Dit is belangrijk, omdat anders de eindfilters bij de koude stabilisatie eerder verstopt raken en dus ook minder lang mee gaan. Hierom is een goede voorstabilisatie van essentieel belang voor de bierbrouwer om op langere termijn de kosten per geproduceerde hoeveelheid bier zo laag mogelijk te houden.

Typical

Bovenstaande afbeelding is een voorbeeld van een bierbrouwerij. De filters die met een ‘1’ staan aangegeven zijn voorbeelden van koude stabilisatie, de filters die met een ‘2’ staan aangegeven zijn voorbeelden van voorstabilisatie. Het filter dat met een ‘3’ staat aangegeven is een voorbeeld van trapfiltratie.

Koude stabilisatie
Bij koude stabilisatie van bier worden de laatste micro-organismen verwijderd voordat het bier gebotteld wordt. Ook heeft koude stabilisatie geen effect op de smaak van bier en de karakteristieken hiervan, hierdoor is het uitermate geschikt voor (craft) brouwers die zich door middel van smaak willen onderscheiden. Bij warme stabilisatie ofwel pasteurisatie wel het geval en daarom zou hierbij de smaak altijd worden aangetast. In de tabel hieronder vindt u een klein overzicht van de verschillen tussen pasteurisatie en filtratie:

(koude stabilisatie=) FiltratiePasteurisatie (=warme stabilisatie)
Verwijderd alle micro-organismenDoodt micro-organismen
Minimaal effect op de karakteristieke eigenschappen en smaak van het bierGroter effect op de karakteristieke eigenschappen en smaak van het bier
Minder geschikt voor troebele vloeistoffenBeter geschikt voor troebele vloeistoffen
Verlaagde water en/of energie consumptieHoge water/energie consumptie
Lage investeringskostenHogere investeringkosten
Niet onderhoudsgevoeligZeer onderhoudsgevoelig

Behuizing
Naast de juiste filtratiemethode is een volledig sanitaire uitvoering van belang. Het filter wordt geplaatst in een filterhuis om te fungeren als gesloten systeem model. Dit bevordert de hygiëne van de productieprocessen en verlaagt de kans op besmetting binnen uw bedrijf. Daarnaast functioneert het filterhuis ook als bescherming voor de filterkaars.

Er zijn behuizingen in verschillende maten. Eveneens als de filterkaarsen zelf. Een groter filter zorgt voor een betere flow(stroomsnelheid) en een aanzienlijk langere levensduur. Ook leidt een hogere flow tot minder energieverbruik.

exterior

Als u vragen heeft naar aanleiding van deze blog neem dan even contact op met onze experts bij M-Filter. Dit kan door te bellen naar: 0344 640 470 of stuur een bericht via de contactpagina.