Steriele bierfiltratie

Een van de belangrijkste overwegingen voor een brouwer als het gaat om het stabiliseren van het bier is welk effect dit heeft op de smaak van het bier. Een langere houdbaarheidsdatum is leuk, maar dit moet de smaak van het eindproduct niet aantasten.

De groei van de markt van ambachtelijk bier neemt aanhoudend toe. Hierdoor moeten brouwers kunnen vertrouwen op hun bierbrouwproces. Bierdrinkers en bierbrouwers moeten vooral de nadruk leggen op de kwaliteit in plaats van de kwaliteit. Door middel van koude stabilisatie wordt de unieke smaak van het eindproduct niet aangetast.

En een aanhoudende groei van de markt voor ambachtelijk bier - gedreven door drinkers die meer de nadruk leggen op kwaliteit dan op kwantiteit - moeten brouwers het vertrouwen hebben dat hun potentieel bekroonde nieuwe bier, als eindproduct nog steeds de unieke smaak bevat wat elke bierbrouwer speciaal maakt.

Craft bier
Craft bier

Hoewel de meeste stabilisatietechnieken op een of andere manier van invloed zijn op de eigenschappen, kan de juiste keuze van het proces en de materialen helpen om de unieke kenmerken van een bier te beschermen. Pasteurisatie is lang de methode geweest om de houdbaarheid van bier te stabiliseren, maar nieuwere technieken zoals steriele filtratie kunnen de algehele kwaliteit van het afgewerkte bier aanzienlijk verbeteren.

Bierkwaliteitsoverwegingen
Terwijl flash-pasteurisatie gewoonlijk betekende dat het bier 10 minuten lang op 60 ° C werd verwarmd, afhankelijk van de bierspecificatie, maakt tunnelpasteurisatie het nu mogelijk om het proces in seconden uit te voeren, tegen 70° C. Dit is een uiterste poging om bier te beschermen door middel van pasteurisatie. De bedoeling hiervan is om door middel van complexe moleculaire verbindingen, die de unieke kenmerken van het bier vormen, te behouden.

Zelfs met de evolutie van pasteurisatie is het risico van beschadiging van de unieke eigenschappen van het bier nog steeds aanwezig - hoe nauwkeurig de procescontrole ook is - en de impact van pasteurisatie op de kwaliteit van bier wordt algemeen aanvaard. De uiteindelijke stabilisatie van bier door microfiltratie is algemeen erkend als een zachtere methode van stabilisatie, en genereert een schonere, meer frisse, meer natuurlijke smaak in vergelijking met pasteurisatie.

BEVPOR BR
In een recente studie uitgevoerd door een grote Britse brouwerij werden de effecten op de smaak van flash-pasteurisatie vergeleken met koude stabilisatie met M-Filter’s BEVPOR BR-filters. In deze studie werd dezelfde partij bier gesplitst, waarbij sommigen werden verzonden voor botteling via flash-pasteurisatie en sommige werden voor botteling verzonden via koude stabilisatie. Het gebottelde bier werd vervolgens vergeleken in driehoekssmaakproeven waarbij het steriele gefiltreerde bier werd geïdentificeerd met de meest aantrekkelijke smaak en langere houdbaarheid.

Craft bier

Bierverlies
Naast het beschadigen van het smaakprofiel, kan flash-pasteurisatie ook bijdragen aan aanzienlijke verliezen in het uiteindelijke biervolume. Tijdens het pasteurisatieproces treden er veranderingen in warmte, druk of stroomsnelheid op. Het gevolg hiervan is dat het bier gedumpt wordt om te worden leeggemaakt totdat het probleem is verholpen.

Als deze problemen zich voordoen, kan het resultaat een enorme hoeveelheid productverlies zijn. Bij steriele filtratie speelt geen verspilling op.

Bekijk hier onze bier brochure