Verbeter de houdbaarheid en kwaliteit van je bier door middel van steriele filtratie

Table 1

Naar mate de sector van het ‘craft’ bier blijft groeien, blijft de verkoop van pilsbieren afnemen. De bierproductie in Europa is aan het afnemen sinds de zeventiger jaren. De bier drinkers eisen een steeds hogere standaard, dit zorgt voor een hoge druk naar de brouwers toe om een product van hoge kwaliteit in de markt te brengen die ook nog eens een langere houdbaarheid moet hebben dan ooit.

Bier uit een vat moet meestal enkele maanden mee gaan, fles en blik bier zelfs langer met een verwachte houdbaarheid van ongeveer een jaar. Om een dusdanige houdbaarheid mogelijk te maken is het een must dat alle organismen die verantwoordelijk zijn voor bederf volledig geëlimineerd of gecontroleerd worden.

Table 2 Table 3

Een uitdaging is dan ook het stabiliseren van het bier om zo microbiële groei in het product te lozen en zo de houdbaarheid te verlengen. Op dit moment is de meest gebruikelijke methode voor microbiële stabilisatie, flash pasteurisatie. Dit houdt in dat de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor bederf worden vernietigd door het bier tot 70 graden te verwarmen voor 15-30 seconden. Recent is er een trend ingezet dat brouwers steeds vaker over gaan tot een bier-vriendelijkere methode voor stabilisatie. Deze methode wordt ook wel steriele filtratie genoemd. Steriele filtratie gaat uit van membraan filters die brouwers van een hoger niveau van microbiële veiligheid voorzien, zonder het vereiste van hoge temperaturen. Het gebruik van steriele filtratie kan de productiekosten doen afnemen tot wel 44% vergeleken met flash pasteurisatie.

Om de verschillen tussen de effecten van flash pasteurisatie en steriele filtratie op het gebied van houdbaarheid en kwaliteit van het bier te testen is er een experiment gedaan met een toonaangevende Engelse brouwerij.

Uit de testen bleek inderdaad een verschil tussen de effecten op de smaak en karakteristieken van de tweede methoden. Flash pasteurisatie zorgde voor een zoeter en zachter bier met een smaak van zwavel, dit was niet de intentie van de brouwerij. Steriele filtratie was bitterder en scherper van smaak.

Op het vlak van houdbaarheid werd het bier na 12 maanden getest. Bij bier dat was flash gepasteuriseerd had 90% een sterke of gemiddelde geoxideerde smaak. Terwijl bij bier dat steriel gefiltreerd was, had 95% van het bier geen of een hele kleine geoxideerde smaak. Dit onderzoek demonstreert duidelijk dat steriele filtratie de houdbaarheid van bier uit een vat effectiever beschermt.

In tijden dat de kosten van het brouwen blijven stijgen en dat ‘craft’ bier steeds meer gebrouwen wordt zijn brouwerijen op zoek naar drie dingen: lage bedrijfskosten, langere houdbaarheid en een hogere kwaliteit. Steriele filtratie draagt bij aan alle drie de speerpunten.

Klik hier voor meer informatie omtrent onze filtratieoplossingen welke geschikt zijn voor alle brouwerijen


Bron: http://blog.parker.com/improving-the-shelf-life-of-your-beer-with-sterile-filtration